Gyas Zakelijk

In het diepe.

Voor het stuk over Gyas First Dates kijk onderaan de pagina.

Interview met de EJZ

“Echt roeien kun je niet alleen”

De EJZ’21 is alweer een tijdje intraining, dus is het de hoogste tijd om ze eens een beetje beter te leren kennen. Maak kennis met Daan, Gijs, Jarno, Jeroen, Joren, Laurens, Maurits, Sam, Stan, Vincent en stuurvrouw Havaska.

Eerstejaars wedstrijdploegen worden geselecteerd uit een grote groep enthousiaste roeiers die zich aanmelden voor het selectieproces. Na een lange periode van veel trainen en het uiterste van jezelf laten zien, zowel mentaal als fysiek, worden de wedstrijdploegen gevormd. Zodra de selectie afgerond is gaan de jongens samen aan de slag om een hechte ploeg te worden die als een eenheid zo hard mogelijk over het water gaat.

Door de pandemie is er natuurlijk veel veranderd. Voor de EJZ is het grootste verschil toch wel dat ze tijdens de lockdown halen moesten maken in de skiff in plaats van de  8+. We hebben de jongens gevraagd hoe ze dit hebben ervaren en of ze het skiffen een goede aanvulling vinden voor het eerstejaars wedstrijdroeien. Ze vertellen: ‘Het was eenzaam, we zaten altijd maar alleen in die boot. We denken wel dat het een goede aanvulling is, met skiffen leer je goed welke impact je zelf hebt op de boot. Dat kan je dan weer meenemen naar de 8+. Maar we roeien toch liever gelijk in de 8+, dat is het mooie werk.’

Niet onverwachts vertellen ze ook enthousiast over hun eerste moment in de 8+ na de lockdown. Ze beschrijven dit als het leukste moment tot nu toe. Maar, waar ze het meest trots op zijn is toch hun prestaties op het Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien. De NKIR is een wedstrijd die geroeid wordt op de ergometer (roeimachine) en daarom ook de enige wedstrijd die tot nu toe is doorgegaan. 

Naast de vele kilometers skiffen zijn er nog meer dingen veranderd door de pandemie, het grootste onderdeel van wedstrijdroeien ontbreekt namelijk nog: de wedstrijden. Maar hoe houdt een wedstrijdploeg de motivatie erin zonder wedstrijden? Dat is simpel, de jongens vertellen trots over het feit dat ze 4500 kcal kunnen wegwerken per dag zonder aan te komen. Ze zijn niet voor niets ‘zware’ heren natuurlijk. Ze trainen elke dag, en moeten ook sterk in hun veld blijven, daar hoort dan ook voldoende voeding bij.

Foto: Casper Maas

Het jaar zelf maakt de heren van EJZ’21 natuurlijk al speciaal. Maar wat maakt deze editie van de eerstejaars zware heren verder nog zo uniek? Ze beschrijven zichzelf als een pannenkoekenmix zonder klontjes, met veel eieren. Verdacht gelijk aan hun favoriete ploeg maaltijd: Pannenkoeken, lekker uit een Koopmans pak. Hiernaast beweren ze dat de zon verdacht vaak op komt als ze op het water liggen. Uniek of niet, ze waarderen hun plek in de wedstrijdselectie wel. Zo zijn ze erg trots op hun wedstrijdjassen en grappen ze over dat ze nu toch eindelijk iets meer aandacht krijgen van de vrouwen op de vereniging. Maar dit allemaal terzijde, de eerste wedstrijd die ze kunnen varen is toch het ene waar ze het meest naar uitkijken. Al heb je en slagroeier in de boot die misschien iets te veel water schept.

Als laatste vraag aan de jongens waren we benieuwd naar de reden achter hun keuze om te gaan wedstrijdroeien. Daarop antwoorden zij:

Echt roeien kun je niet alleen. Met je ploeg breng je enorm veel tijd door, zowel in de boot als aan de eettafel. Iedereen heeft de keuze gemaakt een heel jaar voor elkaar klaar te staan en alles te geven. Of we nu half zes ons bed uit komen, tussen de trainingen door aan de boot knutselen of tot het gaatje gaan in de boot, dit doe je voor jouw ploeg en de ploeg doet dit voor jou. Dat maakt wedstrijdroeien echt speciaal.

Gyas First Dates

Vrijdag 12 maart was het dan zo ver. De eerste editie van Gyas First Dates georganiseerd door Beheer de Boer! Tegenwoordig is het door de corona maatregelen natuurlijk lastig om nieuwe mensen te ontmoeten, laat staan om samen op date te gaan. Daarom wilde het Beheer, for one night only, cupido spelen om dit wat makkelijker te maken voor onze Gyanen. 

Om 17:30 zouden alle koppels elkaar voor het eerst ontmoeten, waarna ze samen gezellig konden gaan eten, borrelen en kletsen. Maar voordat deze prachtige avond kon plaatsvinden, stond het Beheer nog een groot karwei te wachten: het koppelen van de 130 geïnteresseerden. Bij het inschrijven hebben we alle Gyanen gevraagd om een aantal interesses achter te laten. Op basis van die interesses en overige kennis heeft het Beheer de beste koppeltjes samengesteld om samen een mooie avond te beleven. Zes uren van bloed, zweet en koppelen verder had elke Gyaan een passende date gekregen. Vervolgens kreeg elk koppel een adres toegestuurd waar zij op vrijdag verwacht zouden worden. En om de avond zo succesvol mogelijk te laten verlopen, kreeg elk koppeltje een mooi date pakket: suggesties voor de maaltijd en gespreksonderwerpen, kaarsen voor de sfeer, een flesje wijn en een bakje nootjes.  De blind dates waren een groot succes die bij sommige koppeltjes tot ver na de avondklok voortduurde.