Gyas Zakelijk

In het diepe.

Interview met de AlmanakCie

Op Gyas maken we elk jaar heel wat mee en om ervoor te zorgen dat niemand vergeet wat er het afgelopen jaar op de vereniging is gebeurd, wordt er ook elk jaar een almanak gemaakt. Een almanak is een jaarboek waarin alle hoogtepunten (en dieptepunten) van het afgelopen jaar worden uitgelicht, met daarnaast ook algemene informatie over de vereniging, de roeiwedstrijden en de leden. Dit jaarboek van bijna vijfhonderd pagina’s dik moet natuurlijk in elkaar worden gezet aan de hand van een thema, een kleurenpalet en veel creativiteit van de leden. Dit wordt gedaan door de – je verwacht het niet – Almanakcommissie; de AlmanakCie.

Onze commissie bestaat uit zeven leden met ieder een eigen taak. De één zamelt stukken in, de ander schrijft de stukken en weer een ander maakt vervolgens de prachtige vormgeving van het boek. Bovendien kent onze commissie een voorzitter en natuurlijk een lid dat gaat over de acquisitie en sponsoring van het boek. Zo hebben wij onze almanak voor een deel kunnen financieren door onze sponsoren De Brouwerij, Smartbags, SlimAcademy en 2Join. Hier zijn wij enorm blij mee, want op deze manier kunnen wij ons boek zo mooi mogelijk maken.

In het afgelopen half jaar hebben wij niet alleen elkaar heel goed leren kennen, maar ook het programma InDesign, om zo een zo mooi mogelijk jaarboek te kunnen maken voor onze mede-Gyanen. We begonnen bij een bezoekje aan onze drukker PerfectBook in Vught. Alhoewel dit een hele treinreis is vanuit het hoge noorden, was dit het meer dan waard. We hebben honderden almanakken doorgebladerd om inspiratie op te doen voor ons eigen boek.

 

Vervolgens volgden weken van opzetjes maken, een thema bedenken en mailen, mailen, en nog eens mailen. Die vijfhonderd pagina’s van de almanak hoeven we namelijk niet allemaal zelf te vullen met inhoud. Dus voor het verzamelen van de stukken moest er veel gemaild worden. De leden van Gyas hebben bijvoorbeeld veel stukken ingestuurd en zijn hierdoor goed vertegenwoordigd in het jaarboek; ploegen, disputen, genootschappen, huizen en families: ze hebben allemaal een plekje in de almanak. Daarnaast moesten we ook informatie over roeiwedstrijden, het vlootoverzicht en taarten- en blikkenlijsten verzamelen, om de fanatieke roeiers onder ons een vereeuwigd plekje in het jaarboek te geven.

Inmiddels is het jaarboek bijna klaar om naar de drukker gestuurd te worden, dus ons werk zit er bijna op. Hoewel het op de korte termijn een last van onze schouders zal zijn – want laten we eerlijk zijn, het is veel werk om zo’n dik boek in elkaar te zetten -, zullen we de commissie en het creatief bezig zijn al snel enorm missen. We hopen dan ook dat onze opvolgers net zoveel plezier en inspiratie zullen krijgen van het maken van hét jaarboek van Gyas.