Gyas Zakelijk

Samen halen maken.

en

Een groot deel van jullie heeft hun burgers al geproefd op het terrasfestival, een ander deel heeft het wellicht voorbij zien komen op de sociale media, maar Gyas is sinds kort een sponsor rijker. Ik sprak met Jesse Witkamp (26), medeoprichter van onder andere The Burger Company.

 

Jesse komt oorspronkelijk uit Den Haag, maar is al op jonge leeftijd verhuisd naar de o zo mooie provincie Groningen. In het kleine dorpje Jipsinghuizen waren bijbanen als werken in de supermarkt geen optie. Nadat hij een poos hout heeft lopen zagen bij zijn buurman in het bos, vonden hij en een vriend het tijd om zelf iets op te zetten. Iedereen in het dorp had een houtkachel en zodoende begonnen ze met z’n tweeën op dertienjarige leeftijd een handel in het verkopen van haardhout. Het verkocht leuk, zoals Jesse het noemde, en na een poos konden ze uitbreiden met machines op een groot terrein. Zoals je ziet, zat het ondernemen al jong in het bloed van deze jongen.

Op een gegeven moment was het tijd om commerciële economie te studeren in Groningen. Jesse heeft zijn deel van de houthandel verkocht aan zijn vriend en kon zich focussen op zijn studie. Om geld te blijven verdienen ging hij werken bij De Schoenenfabriek, waar hij veel heeft geleerd over marketing en ondernemen. Daar is het niet bij gebleven, want door een half jaar stage te lopen in Australië werd hij pas echt in het diepe gegooid; Hij moest daar alles, echt alles, zelf doen en uitzoeken op het gebied van marketing. Deze kennis heeft hem erg geholpen, want alle concepten, social media en posters worden bedacht en geregeld door Jesse.

Zijn studententijd wilde hij zo lang mogelijk rekken, dus een pre master aan de RuG was de volgende stap. Toen het einde van zijn master in zicht kwam na een tussenjaar met reizen, vond hij het nodig om een baan te gaan zoeken. Hij werkte bij Hugo Boss en heeft daar zijn huidige compagnon Thomas ontmoet. Samen met diens vader hebben ze een franchise van Papa John’s opgezet. Daar hebben ze heel veel kunnen leren en toen is het sneller gegaan dan ze ooit hadden kunnen dromen.

Na het oprichten van Papa John’s volgden als snel The Burger Company, Pollo Picante, Fish and Fries en de FryFactory in de Nieuwe Ebbingestraat. Wat het leuke is van deze ondernemingen is dat er veelal lokale producten worden gebruikt. Zo worden bij The Burger Company broodjes van een bakker uit Haren gebruikt en komt ook het vlees van een boerderij uit Groningen. Alles wordt rechtstreeks geleverd, zodat het meest zuivere eten voorgeschoteld kan worden. Ook is er een groot scala aan vegetarische én vegan opties, wat het voor iedereen aantrekkelijk maakt. Je hoeft er niet eens de deur voor uit, want alles kan worden bezorgd.

Een nieuwe zaak zullen we op korte termijn niet zien, maar dat lijkt mij ook niet nodig met de opties (en 20% korting voor leden) die er nu al zijn. Met de vele leden die Gyas rijk is, sprak onze roeivereniging Jesse erg aan; Hij komt graag een biertje doen.

Carlinde Webers